Menu Luk

Hvilken slags kattefoder skal du købe?

Mange mennesker ved ikke, hvad de skal kigge efter i et godt kattefoder. Katte har brug for visse næringsstoffer og ingredienser, som vi mennesker ikke har brug for. Den følgende guide vil hjælpe dig med at forstå vigtigheden af dette, og hvilke fodertyper der er bedst egnet til din pelsede ven!

Vi ønsker sikkert alle sammen, at vores katte skal være sunde og veltilpassede medlemmer af samfundet, men med så mange forskellige typer kattefoder på markedet i dag kan det være svært at finde ud af, hvad de præcis skal spise.

Det er vigtigt, at du altid læser etiketterne, før du køber en hvilken som helst type kæledyrsfoder, fordi nogle mærker indeholder tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, som faktisk kan skade dine pelsede venner med tiden.

Hvilke ingredienser bør der være i kattefoderet?

Ligesom os mennesker, så bør kosten indeholde en variation af fedt, kulhydrater og proteiner. Men hvor meget og hvor lidt?

Fedt: Katte bør have et fedtindhold på mindst 18 % i deres foder. Jo ældre katte bliver, jo højere fedtprocent er der brug for for at holde dem sunde og energiske!

Kulhydrater: Katte er obligatoriske kødædere, hvilket betyder, at de ikke kan overleve uden kødbaserede proteiner, men kulhydrater fra vegetabilske kilder giver energi til kroppen. En kost med for meget protein og for få kulhydrater kan faktisk være skadelig for katte, så det er vigtigt at finde et foder, der har en god balance.

Protein: En kats foder bør bestå af mindst 30 % protein. Dette kan komme fra både animalske og plantebaserede kilder, men det er vigtigt, at der, størstedelen af proteinet kommer fra kød.

Hvad bør der ikke være i kattefoder?

En ting, du skal være opmærksom på, når du læser etiketterne, er biprodukter. Biprodukter er de dele af et dyr, som vi typisk ikke spiser, f.eks. lever lunger eller tarme. Selv om de nogle gange kan være næringsrige, kan de også indeholde skadelige toksiner, der kan være farlige for katte.

En anden ting, du bør undgå, er korn. Katte er ikke designet til at fordøje korn, så det kan ofte forårsage maveproblemer og andre helbredsproblemer. Korn kan også være en vigtig kilde til kulhydrater, som vi nævnte tidligere, så det er vigtigt at finde et foder, der ikke indeholder dem.

Så hvad er det bedste foder til din kat?

Svaret på det spørgsmål afhænger i virkeligheden af din pelsede vens individuelle behov. Men som en generel regel skal du kigge efter et foder med et højt fedt- og proteinindhold og et moderat indhold af kulhydrater. Hvis du er i tvivl, så kan du altid spørge din dyrlæge.