Menu Luk

Sådan finder du den rette folketingskandidat

I Danmark er der repræsentativt demokrati, og det betyder, at du som vælger skal stemme til flere forskellige slags valg. Her skal du udvælge en kandidat, som du mener, kan repræsentere dig.

Hører du til dem, der ikke aner, hvor du skal sætte dit kryds, når der er folketingsvalg? Så er der heldigvis råd for sagen. Du kan nemlig blot læse videre. Her finder du nogle gode råd til, hvordan du sætter dit kryds det rette sted. Der bliver ikke nævnt nogen specifik kandidat, parti eller politisk overbevisning. I stedet er det blot en guide, der klæder dig bedre på til folketingsvalget.

Hvad er Folketinget egentlig?

Måske skal du stemme for første gang, eller måske er du bare ikke så politisk velbevandret. I begge tilfælde kan det være rart at få udpenslet, hvad Folketinget egentlig er for en størrelse.

I Danmark udgør Folketinget, sammen med regeringen, den lovgivende magt. I Danmark er magten tredelt, da der netop er demokrati. Det betyder, at der findes en dømmende magt, lovgivende magt og så en udøvende magt. Den dømmende magt er domstolene. Den udøvende magt er regeringen.

Som vælger har du kun indflydelse på, hvem der bliver valgt ind i Folketinget. Derfor er det også vigtigt, at du stemmer til dette valg.

Find ud af, hvad du står for

Da der er repræsentativt demokrati i Danmark, handler det om at finde en repræsentant for dine synspunkter. Derfor bør du også starte din stemmeproces med at finde ud af, hvad der egentlig er vigtigst for dig.

Det kan være et område som klima, skattetryk, indvandring eller noget helt fjerde. Der er mange politiske områder. Derfor handler det også om at finde ud af, hvilket område der er det allervigtigste for dig. Herefter kan du finde en folketingskandidat, som du er nogenlunde enig med.

Du bliver – formentlig – aldrig helt enig med nogen folketingskandidat

Hvis du leder efter en folketingskandidat, som du er 100% enig med, kan du nok lede meget længe.

I Danmark er det politiske system meget omfattende. I teorien skal politikere tage stilling til alt fra åbningstider i dagligvarebutikker til EU-direktiver. Derfor bør du i stedet stræbe efter at finde en folketingskandidat, som du er enig med på de vigtigste områder.