Menu Luk

Vigtigheden af Radonmåling i Dit Hjem

Radon er en farveløs og lugtfri gas, der forekommer naturligt i vores omgivelser, og den anslås at forårsage omkring 500 lungekræfttilfælde om året i Sverige. Det eneste sikre middel til at opdage og håndtere denne usynlige fare er ved at få foretaget en radonmåling i dit hjem.

Sundhedsstyrelsen anslår, at omkring 350.000 boliger i Sverige har radonniveauer, der overstiger grænseværdien på 200 Bq/m³. Det er umuligt at vide, om din bolig er en af dem uden at udføre en radonmåling. Radon findes naturligt i jord, luft og vand og kan trænge ind i dit hjem fra flere kilder:

  • Jorden: Den mest almindelige kilde til høje radonniveauer indendørs er jorden under huset. Radon kan trænge ind gennem revner og utætheder i fundamentet.

  • Byggematerialer: Visse byggematerialer som blåbetong afgiver også radon. Boliger opført mellem 1929 og 1975 kan indeholde dette materiale, som afgiver radon til indeluften.

  • Husholdningsvand: Vand fra private brønde kan indeholde høje niveauer af radon, selvom det er sjældent i offentligt vand.

Den eneste måde at sikre et radonfrit indeklima på er ved at gennemføre en radonmåling. En langtidsmåling, der varer mindst 60 dage, giver et pålideligt års-gennemsnit og er den mest sikre metode til at vurdere dit hjems radoneksponering.

Det er afgørende for din og din families sundhed at være opmærksom på radon og tage skridt til at måle det i dit hjem. Langvarig eksponering for høje radonniveauer kan øge risikoen for lungekræft markant, og radon er en af de største årsager til lungekræft efter rygning. Ved at gennemføre en radonmåling tager du det første skridt mod en sundere og sikrere indendørs atmosfære.

Bestil en radonmätning i dag og beskyt dit hjem og din familie mod radonrelaterede sundhedsrisici!